• Slide 1
  • Slide 4
  • Slide 5
  • Slide 2
  • Slide 6
  • Slide 8
  • Slide 9

Συμπληρωματικές πληροφορίες για την 2η αναρριχητική συνάντηση

 

Οι μέρες πλησιάζουν για την αναρριχητική συνάντηση και κάποιες τελευταίες διευκρινιστικές οδηγίες - απαντήσεις σε τυχόν απορίες κρίνονται απαραίτητες.

 

  • Κατασκήνωση στα Λουτρά

 

Θα κατασκηνώσουμε στο χωριό Λουτρά στο προαύλιο χώρο της πρώην μονής Ουρσουλινών. Για να έρθετε από το λιμάνι ακολουθείστε τις οδηγίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας (http://www.exomvourgo.com/index.php/exomvourgo/prosvash-exomvourgo) μέχρι την μεγάλη διασταύρωση στο χωριό Τριπόταμος. Στην διασταύρωση κάνουμε αριστερά (ακολουθούμε ταμπέλα για κρόκο, κώμη) και μετά από 3χλμ περίπου θα δείτε ταμπέλα που λέει αριστερά για Λουτρά.

 

 

Για όσους έρθουν με αυτοκίνητο, υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων έξω από το χώρο της μονής Ουρσουλινών στα Λουτρά. Ο χώρος της κατασκήνωσης είναι περιτριγυρισμένος από δέντρα οπότε έχει σχετική σκιά. Επίσης υπάρχει διαθέσιμη μεγάλη αίθουσα αν κάποιος δεν θέλει να στήσει σκηνή, τουαλέτες και λάστιχο με πόσιμο νερό για μπάνιο και πλύσιμο πιάτων κτλ.

  • Ξώμπουργο

Για την πρόσβαση στα βράχια, υπάρχει μονοπάτι από το χώρο της κατασκήνωσης ως τα βράχια του Εξωμβούργου (περίπου 35 λεπτά περπάτημα). Επίσης, υπάρχει δυνατότητα πάρκινγκ στο χωριό Ξυνάρα (μετά τη διασταύρωση από Τριπόταμο προς Κώμη, στρίβετε δεξιά προς Ξυνάρα) και μετά ακολουθείτε μονοπάτι προς το βράχο, προσεγγίζοντας τους τομείς 1-5. Εναλλακτικά, στην 1η διασταύρωση του Τριποτάμου συνεχίζετε ευθεία σε χωματόδρομο (σχετικά δύσκολο για από ΙΧ), παρκάρετε στον προαύλιο χώρο στο εκκλησάκι και προχωράτε στο λιθόστρωτο μονοπάτι προς το μοναστήρι της Ιεράς Καρδίας ακολουθώντας τη σηματοδότηση για την πρόσβαση στο πεδίο (τομείς 6-9).

Οι τομείς περικυκλώνουν το βράχο του Εξωμβούργου και συνδέονται μεταξύ τους με πρόσφατα καθαρισμένα μονοπάτια και σχετικές σημάνσεις.

Αν και συμπαγής ο γρανίτης, γενικά προτείνεται η χρήση κράνους για τους αναρριχητές και τους ασφαλιστές καθώς οι διαδρομές δεν έχουν σκαρφαλωθεί πολύ.

Τόσο για το μονοπάτι όσο και πάνω στο πεδίο καλό είναι να φοράμε μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια για τα χόρτα και τις πέτρες. Γενικά αυτή την περίοδο έχει αρκετά φίδια στο νησί τα οποία δεν είναι επιθετικά, ούτε θανατηφόρα.

Ο βράχος εκτίθεται στον ήλιο και στον αέρα (το νησί φημίζεται για τον “δροσιά” του...), καλό θα είναι να προφυλαχτείτε ανάλογα (αντιηλιακό, μπλούζα για τα σκιερά μέρη).

Για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει διαθέσιμος λεπτομερής οδηγός http://www.exomvourgo.com/images/climbing_material_06-13s.pdf

Καθότι καινούριος, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας: δώστε αστεράκια στις διαδρομές, ενημερώστε μας για οτιδήποτε παρατηρήσετε / χρειάζεται διόρθωση.

  • Γενικές Οδηγίες

Η μετακίνηση από και προς το λιμάνι (Χώρα) γίνεται είτε με δικά σας μέσα είτε με ΚΤΕΛ (τηλ.επικοινωνίας 22830-22440). Τα δρομολόγια ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα συχνά.

Για όσους φτάνουν παρασκευή και δεν έχουν δικό τους μέσο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας (Ρόζα Βιδάλη 6947440962) και θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό για την άνετη μεταφορά σας.

Στην Ξυνάρα και στα Λουτρά υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό για ανεφοδιασμό.

Για τρόφιμα και λοιπές προμήθειες θα πρέπει να φροντίσετε από τη Χώρα. Εναλλακτικά, υπάρχει παντοπωλείο στο χωριό Σκαλάδος (15’ περπάτημα) ή και λίγο πιο μακριά, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, στην Κώμη (20’ περπάτημα), τα οποία συνδεόνται με τα Λουτρά μέσα από παραδοσιακά λιθόστρωτα μονοπάτια. Στην Κώμη και στον Κρόκο (10’ περπάτημα) θα βρείτε πιτσαρίες και παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με τηνιακούς μεζέδες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα - Πληροφορίες στο νησί http://www.exomvourgo.com/index.php/http-exomvourgo-com-images-map-of-tinos-jpg/xrhsimes-plhrofories

  • Εξορμήσεις

Η Τήνος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα μονοπατιών που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους. Τα περισσότερα, λιθόστρωτα ή πετρόχτιστα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, δυστυχώς όχι ανέπαφα από τις καταστροφές που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η κατασκευή νέων δρόμων, και σας προσκαλούν να τα περπατήσετε και να “χαθείτε” στον πανέμορφο ιστό τους. Το χωριό Λουτρά βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του νησιού και προσφέρεται για μικρές, ή μεγαλύτερες, εξορμήσεις στα γύρω χωριά.

Σας προτείνουμε μια μικρή βόλτα στο διπλανό χωριό στην Περάστρα, ή και πιο μακριά στην Κώμη, στον Κάμπο (στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη), στο μοναστήρι Ιεράς Καρδίας στην κορυφή του Εξωμβούργου, στο όμορφο χωριό Αγάπι με τους Περιστερώνες και για τους λάτρεις του bouldering “επιβάλλεται” μια επίσκεψη στα ασύγκριτα βράχια της Βωλάξ.

Για περισσότερες πληροφορίες για σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, μην διστάσετε να μας ρωτήσετε ( http://www.exomvourgo.com/index.php/component/content/article?id=122 )